Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Oväder drar in över Härjeåns nätområde

Publicerad 2 mars 2023

Storm på ingång - vi ökar beredskapen

Ett oväder med både mycket snö och hård vind väntas in över vårt nätområde under kommande dygn. SMHI har utfärdat orange varning i fjälltrakterna och gul i övriga delar av vårt nätområde. Vi har ökat vår interna beredskap för att snabbt kunna agera och avhjälpa fel som kan komma att uppstå till följd av stormen. Vi kommer vidare under kommande vecka göra överflygningar med helikopter för att detektera och förhindra kommande oplanerade avbrott på grund av ovädrets konsekvenser.   

Här hittar du information om planerade och pågående strömavbrott 

Så arbetar vi för trygga elleveranser dygnet runt.

Härjeåns har bemanning 24 timmar per dygn och 7 dagar i veckan för att säkerställa ansvarstagande eldistribution. Det innebär allt från att säkerställa att kontinuerligt underhåll utförs på ett tryggt sätt, till att bevaka väderprognoser och i de fall det blir aktuellt att utöka den interna beredskapsorganisationen och vid behov aktivera samverkan med energibranschens samverkansgrupp som är tillgänglig. Som mindre aktör har vi möjlighet att agera snabbt, samtidigt flexibiliteten att samverka med andra energibolag för att optimera branschens resurser på ett geografiskt stort område. Vårt elnät är ett utpräglat glesbygdsnät med ca 230 meter ledning per kund. De över 600 mil ledning är ständigt under översyn i syfte att vädersäkra eldistributionen. 

Bra att ha hemma vid strömavbrott

Ibland kan ett strömavbrott pågå ganska länge och man är extra sårbar mitt i kalla vintern. Det finns mycket du kan göra för att vara förberedd på att hantera konsekvenser av elavbrott: 

  • Ficklampa och extra batterier så du ser i mörkret. 
  • Stearin-/värmeljus och tändstickor/tändare. 
  • En batteridriven radio för att via Radio P4 kunna hålla dig informerad om elavbrottet. 
  • Extra laddningsbatteri (powerbank) till mobiltelefonen. 
  • Ett campingkök, eller matvaror som varken behöver tillagas eller förvaras i kylskåp. 
  • Våtservetter att tvätta sig med om vattenförsörjningen slutar fungera samt soppåsar att trä över toalettstolen om det inte går att spola. 
  • Några PET-flaskor med infruset vatten i frysen så att du kan ta fram och tina dessa om du behöver dricksvatten eller vatten för matlagning. 
  • Sovsäck och filtar. 
  • Reservkamin och bränsle. 
  • Reservkraft i form av bensin/dieseldrivet elverk. 

Ta del av fler tips här

 

Läs mer