Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Mindre avbrott med AMS – Arbete med spänning

Publicerad 29 april 2024

Säkert och effektivt underhåll med AMS

Vi jobbar ständigt för att förbättra leveranssäkerheten och minimera avbrott för våra kunder. Ett verktyg i detta arbete är AMS – en innovativ metod som möjliggör arbete på elledningar utan strömavbrott.

AMS står för Arbete med spänning och innebär att våra montörer kan utföra arbete på elledningar utan att behöva koppla bort strömmen. Detta gör att vi kan åtgärda problem och utföra underhåll utan att bryta strömmen för våra kunder. AMS kan användas i en rad olika situationer.

– Vi nyttjar metoden idag för att ansluta nya och avveckla gamla ledningar men även en del underhållsarbeten. Genom att tillämpa AMS behöver vi inte bryta strömmen för kunder vilket förenklar vårt arbete samtidigt som det skapar bättre kvalitet för kunden, säger Tobias Oskarsson, resurssamordnare Härjeåns.

Så utförs AMS

På Härjeåns finns idag ett utbildat arbetslag som är certifierade för att utföra dessa typer av arbeten. AMS utförs av tre personer: två montörer i en skylift och en säkerhetsman på marken. Montörerna i skyliften använder specialutrustning, bland annat isolerade stänger, för att kunna arbeta på spänningsförande ledningar. Säkerhetsmannen på marken ansvarar för säkerheten och ser till att montörerna håller ett säkert avstånd till spänningsförande delar.

– Vi ser AMS som en viktig del i vårt arbete för att förbättra leveranssäkerheten och minimera avbrott för våra kunder. Den ger stora fördelar både för kunder och elnätbolag och bidrar till en säkrare och mer effektiv eldistribution, avslutar Tobias Oskarsson.

 

Läs mer