Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Från elkraftprogrammet till Härjeåns driftavdelning

Publicerad 24 april 2023

En nyutbildad elkraftingenjör har tagit plats på driftavdelningen

Han är Svegsbon som tidigt intresserade sig för teknik. Idag är han vårt senaste tillskott till driftavdelningen som ansvarar för att övervaka, underhålla och hantera driften av elsystemet. Jacobs intresse för teknik banade väg mot skolvärlden där han tidigare undervisat i matte och fysik på gymnasienivå i Sveg.

–Jag har alltid tyckt det var kul med el och teknik. Jobbet på skolan var roligt men jag kände att jag ville ha en examen, säger Jacob.

Valet föll på Mittuniversitetets högskoleutbildning ”Elkraftingenjör”. En treårig distansutbildning där man får lära sig om elkraft, elanläggningar, elektronik, elkraftekonomi och matematik. Ett år in i utbildningen fick Jacob möjligheten att påbörja en anställning hos Härjeåns, då som Miljö- och kvalitetssamordnare vid pelletsfabriken i Sveg. Här jobbade han 80% samtidigt som studierna på 100% pågick.

–För mig passade det bra med en utbildning på distans eftersom det möjliggör att jobba samtidigt. Men jag ska inte hymla om att det i perioder varit tufft att jobba och plugga samtidigt.

I hans nya roll på driftavdelningen i Sveg kommer han arbeta med att säkerställa driften i elnätet. Det omfattar bland annat övervakning av systemet, planering av driftordrar för att skapa en säker arbetsmiljö för montörerna men även felavhjälpning och planering.

–Det ska bli spännande att sätta sig in mer i driften av elnätet och jag kan varmt rekommendera utbildningen som elkraftsingenjör som är väldigt bred och ger möjlighet att arbeta inom en mängd områden.

Om elkraftprogrammet
Som utbildad elkraftingenjör går du en mycket ljus arbetsmarknad till mötes. Programmet är tre år och ges på distans med praktiska inslag förlagda vid campus eller industriella anläggningar. Du får lära dig om elkraft, elanläggningar, elektronik, elkraftekonomi och matematik. Utbildningen sker i samarbete med Umeå universitet och Luleå tekniska universitet, samt branschorganisationen Energiföretagen och dess medlemsföretag.

Här kan du läs mer om högskoleutbildningen Elkraftsingenjör

Läs mer