Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Eric gjorde praktik på Härjeåns

Publicerad 15 maj 2023

Eric gjorde praktik på Härjeåns

Energibranschen behöver anställa 8000 personer på 3 år för att klara omställningen. Det säger Energiföretagen i deras senaste undersökning av branschens kompetensbehov. En viktig satsning för den framtida kompetensförsörjningen är utbildning, att det finns rätt utbildningar som täcker rätt behov. I Härnösand finns idag den yrkesförberedande utbildningen Driftingenjör elkraft. Här går Sundsvallsbon Eric Thelberg. Eric har precis avslutat sin andra praktikperiod hos oss så vi passade på att ställa några frågor om utbildningen och hans framtid.

Hej Eric. Kul att du valt att göra din praktik hos oss. Vem är du?

Jag är 23 år, uppväxt och bor i Sundsvall. Jag har ett stort teknikintresse och gick elprogrammet på gymnasiet. Därefter har jag jobbat inom restaurangbranschen i Sundsvall. Jag kände ganska snabbt att jag ville vidareutbilda mig och att välja energibranschen kändes helt naturligt med mitt intresse. Till sommaren blir jag klar med utbildningen.

Berätta mer om utbildningen

Det är en väldigt bred utbildning som ger en helhetsbild av elbranschen. Utbildningen har en bra balans mellan teori och praktik. Varje termin innehåller en fem veckors lång LIA-period (lärande i arbete). Jag har precis avslutat min andra LIA-period här på Härjeåns i Ånge. Där fick jag möjligheten att jobba ute i fält i ett projekt vid Riberget där vi just nu bygger en ledning för att ansluta en vindkraftpark mot stamnätet. För att kunna jobba ute i fält krävs en ESA-EBR-utbildning* och jag tillsammans med min klass lyckades driva igenom att få gå den genom skolan. Det möjliggör att vi kan komma ut i det praktiska och förstå hur saker och ting hänger ihop. Det var varit oerhört lärorikt och något jag hoppas att skolan fortsätter med kommande årskullar.

Nu är du snart klar – hur ser framtiden ut?

Jag söker en del jobb just nu. Även om det är en tacksam arbetsmarknad där behovet att anställa är stort så krävs en del erfarenhet för att ta sig in på vissa områden. För mig känns det viktigt med en hållbar arbetsvardag där jag mår bra och får möjlighet att vara ute mycket. Jag vill inte blicka tillbaka på arbetslivet och känna att jag har jobbat ihjäl mig. Det är viktigt med en balans i livet för att kunna göra ett bra jobb.

*EBR-ESA fackkunnig är en 2 dagars elsäkerhetsutbildning. Deltagarna som genomför utbildningen med godkänt slutprov får arbeta i eller i närheten av en elanläggning, och har kunskap om innehållet i EBR-ESA Grund och EBR-ESA Arbete.

 

Läs mer