Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Härjeåns leder vägen mot klimatsmart bredbandsteknik

Publicerad 6 maj 2024

Härjeåns leder vägen mot klimatsmart bredbandsteknik

Vår fiberexpert Mattias fick under förra veckan vara med och trycka på knappen till en ny era mot en mer klimatsmart bredbandsutbyggnad. Genom helt ny teknik har leverantören Hexatronic utvecklat en ny generation mikrorör med lägre klimatpåverkan. Härjeåns är bland de första i Sverige att införa dessa i sina bredbandsprojekt. Mikrorören spelar en avgörande roll för anläggningen av fiberteknik, vilket möjliggör snabb och pålitlig anslutning till bredbandsnätet i Härjedalen.

“Det känns jättekul att vara en del av detta projekt som inte bara främjar hållbarhet utan också driver fram tekniska innovationer för framtiden. Detta är en i raden av projekt där vi vill verka för att minska våra utsläpp och bidra till en hållbar utveckling i våra projekt, säger Mattias Mirårs. ”

Den nya tekniken innebär inte bara ett stort steg framåt för klimatet utan också för materialåtervinning. Större delen av mikrorören består av kvalitetsåtervunnen plast vilket minimerar koldioxidavtrycket jämfört med konventionella rör. Genom att använda minst 51% återvunnet material, främst från eget produktionsspill, minskar inte bara Härjeåns miljöpåverkan utan minskar också mängden avfall och resursanvändning. Dessutom verifieras materialen alltid för att säkerställa att livslängd och prestanda inte påverkas negativt.

Om Härjeåns fibernät

Härjeåns fibernät är ett öppet och neutralt nätverk för datakommunikation. Det är byggt som ett stjärnnät med optiska fiberkablar till Härjedalens orter och företag. Fiber är en bredbandslösning som säkrar dagens och framtidens kommunikation, det är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Fiber möjliggör snabb anslutning till internet och andra kostnadseffektiva kommunikationslösningar inom tv och telefoni.

Läs mer