Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Livet som montör på Härjeåns

Publicerad 10 januari 2022

Möt Jenny Östlund som arbetar som montör

Från att ha levererat bröd, jobbat på callcenterföretag till att sladda runt på olika matfabriker i Norge. Jenny Östlund från Lillhärdal har en bakgrund som mångsysslare, men för två år sedan landade hon hos oss på Härjeåns som montör.

–Jag hade precis avslutat en 1,5-årig utbildning som installationselektriker i Sundsvall när jag såg en annons från Härjeåns där de sökte en montör till Sveg. Värt att testa tänkte jag, så jag sökte och på den vägen är det, säger Jenny.

Arbetet som montör är mångfacetterat och brett. För Jenny innebär det i dagsläget mätarbyten och felavhjälpning.
–Jag inleder dagen på kontoret i Sveg. Vi arbetar inom stora geografiska områden så jag är oftast ute hela dagarna. Fika och lunch i naturen, eller i bilen om det är för kallt. Idag bär det i väg till Lofsdalen.

Du arbetar inom en mansdominerad bransch – varför tror du att det är så?
–Fler och fler kvinnor utbildar sig till b.la elektriker, så det är nog någonting som är på väg att vända. Man kan ju jämföra med andra branscher, för några år sedan var det ovanligt med kvinnliga lastbilschaufförer, men idag hör det mer till vanligheten att se kvinnor bakom ratten. Jag tror att det handlar mycket om att själv våga prova på, om man har intresse för det. Man ska inte varit brydd för att testa, för då får man ju aldrig veta om det var något för en själv eller inte. Självklart har vi ju olika förutsättningar, det går ju inte att komma ifrån, ibland blir vägen till målet lite annorlunda och lösningarna kan se olika ut, men i slutändan blir jobbet gjort ändå.

Vad är bra att ha med i bagaget om man funderar på att söka ett arbete som montör?
–Jag har haft mycket hjälp av min elinstallatörsutbildning, så kunskap om elarbeten är alltid en fördel. Jag har fått många bra internutbildningar i arbetet på Härjeåns som gör att jag får breddad behörighet att exempelvis arbeta med luftledning, hängkabel med mera. Det gör jobbet extra kul, att få utvecklas och göra nya saker på jobbet.

3 snabba om Jenny

Fritidsintressen: slädåkning med hund, träning, jakt, fiske och vinteraktiviteter i alla dess former.
Favoritmat: Allt som har med älgkött att göra!
Husdjur: 2 st Alaskan Huskies.

Läs mer