Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Nu testar vi elsnöskoter i fält

Publicerad 27 februari 2024

Nu testar vi elskoter i fält

Tänk att susa fram ljudlöst över fjäll och genom dalgångar. Elskoterns framfart är ännu i sin linda men i Funäsfjällen kan du redan nu se ett flertal som sveper förbi dig ibland. I ett samarbete med den lokala aktören Puls, som fått möjligheten att testa och utvärdera snöskotrarna, har vi på Härjeåns under vintern börjat känna på elsnöskotern som ett arbetsredskap.

När snön ligger över våra fjäll och skogar, så behöver vi fortfarande kunna ta oss ut i naturen för att se till så att ledningsgatorna är hela, underhålla eller akut kunna åtgärda problem på elnätet. Det gör att snöskotern är ett nödvändigt verktyg för oss. Idag har vi ungefär 13 skotrar i vår fordonsflotta.

Att kunna ersätta traditionella fordon som drivs med fossilt bränsle, till elektrifierade, står högt upp på vår agenda. Därför lät vi våra två linjemontörer, Kalle och Andreas, testa på att använda elsnöskoter i tjänst. För att känna på utvecklingen och utvärdera hur det faktiskt fungerar i praktiken.

För den skoterintresserade så kan vi berätta att skotrarna som de fick testa på är utvecklade av märket BRP och modellen Lynx Adventure Electric. Räckviddsångest är ett relevant begrepp när det kommer till elfordon, alltså rädslan att stå utan ström i sitt fordon och inte kunna ta sig någonstans. För vår personal som arbetar i stora områden är det såklart extra viktigt att vara trygg med räckvidden. Dessa skotrar har en räckvidd på 5 mil och påverkas inte märkbart av kalla temperaturer.

-Vi ser givna synergier i ett samarbete då vi delar visionen om en hållbar fjällvärld där fossila drivmedel tar allt mindre plats, säger Christer Wagnås, vd och grundare Puls.

Elsnöskotrarna fick följa med Kalle och Andreas på ett uppdrag i Tänndalen för att utföra ett arbete på en luftledning. Efter ett par kilometer på skoterled fick de sättas på prov ut i obanad terräng.

-Det var en häftig upplevelse helt klart. När man stannar till blir de helt tyst vilket kanske var det mest häpnadsväckande och positivt utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, säger Kalle.

-Smidiga maskiner och suveränt med den tysta gången. Även om dessa maskiner inte är lämpade för den stökiga terräng vi arbetar i så blev jag imponerad över hur fint de gick på led. Vi ser fram emot utvecklingen av mer robusta maskiner med längre räckvidd som kan svarar upp bättre för våra behov, säger Andreas.

Så, förutom att elsnöskotern faktiskt går tystare, så finns det såklart ett miljöperspektiv i denna fråga. För oss på Härjeåns så gäller det att vara nyfiken på alla nya tekniker som kan hjälpa oss att ställa om från fossila bränslen.

-Även om vi ser att elsnöskotern i dagsläget inte kan ersätta våra befintliga skotrar helt så är ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete att lyssna in och testa nya lösningar som minskar våra utsläpp, säger Emma Dahl kommunikationsansvarig Härjeåns.

Läs mer