Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Viktig information inför mätarbyte

Ökad driftsäkerhet, snabbare felsökning och bättre information

Det är några effekter som kommer att gynna Härjeåns kunder när elmätarna byts ut. Mätarbytet är ett nationellt projekt där ca 5 miljoner mätare ska bytas ut i svenska hushåll innan 2025 för att uppfylla nya krav från EU och regeringen.

Mätare utomhus

Är du villaägare sitter din mätare oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet sitter den i trappuppgången eller i källaren. Det innebär att ingen behöver vara hemma när entreprenören/vi kommer och byter din mätare. Entreprenören meddelar dock vilken vecka det blir eftersom bytet orsakar ett kortare avbrott.

Mätare inomhus

Har du din mätare inomhus behöver vi komma in till dig. En vuxen person över 18 år som vet var mätaren sitter  bör finnas i bostaden när vi kommer.

Se till att mätaren inte är blockerad

För att jobbet ska gå så smidigt som möjligt, ber vi dig plocka bort saker som blockerar mätaren. Tänk på att man måste kunna stå framför mätaren vid bytet. Har du till exempel växter eller buskar framför mätarskåpet, se till att skydda dem så vi inte skadar något.

Ett kort elavbrott – stäng av känslig utrustning

När vi byter din elmätare blir det ett kort elavbrott. Se därför till att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden.

Till dig som har fritidshus i Härjeåns elnätsområde

Om du vill göra ditt hus, lägenhet eller fritidshus spänningslöst under en längre tid är det viktigt att du gör det via din elmätares brytarknapp (kolla beskrivningen av elmätaren, brytarknapp). Bryter du via huvudbrytaren kommer det se ut som ett fel på vårt nät och vi måste ut och felsöka i onödan. När strömmen till fastigheten stängs av via elmätarens brytare, kan vi fortfarande läsa av mätaren på distans, men det förbrukas ingen el. Om du ska utföra elarbeten i fastigheten, måste du däremot stänga av strömmen via huvudbrytaren.

Så fungerar din nya elmätare

Instruktion Aidon 6534 & 6531

Här hittar du information om din nya elmätare.

Läs mer

Aidon 6534 elmätare manual

Frågor & svar inför byte av elmätare

Är det något som är annorlunda efter mätarbytet?

Efter elmätarbytet kan det bli ett glapp i redovisningen över din förbrukning. Du ser det i statistiken på Mina Sidor eller på fakturan.

Hur lång tid tar bytet av mätaren?

Ett normalt mätarbyte tar ca 10-15 minuter och strömmen kommer vara bruten vid elmätarbytet.

Jag har fått informationsbrevet, när kommer ni till mig?

Du kommer att få mer detaljerad information om när entreprenören/vi kommer ca 1-2 veckor innan bytet av mätaren.

Kan ni även byta plats på min elmätare?

Entreprenören kommer endast ha möjlighet att göra mätarbyten, och har tyvärr inte möjlighet att utföra några mätplatsflyttar eller mätarskåpsbyten. Om du behöver flytta en mätarplats måste du själv kontakta en behörig elinstallatör. Här kan du läsa om hur en ändring av din anslutning/elmätare går till.

Måste jag vara hemma vid mätarbytet?

Om mätaren sitter tillgänglig på utsidan behöver du inte vara hemma. Om montören på något sätt behöver din hjälp för att komma åt mätaren kontaktar entreprenören dig med föreslagen tid.

Om jag har ett eget lås på anläggningen?

Sitter det hänglås på mätarskåpet rekommenderar vi dig att ta bort det, annars kommer det att klippas upp och inte ersättas med ett nytt lås.

Hur fungerar min nya elmätare Aidon 6534/6531?

När din nya mätare levereras lämnar vi även en manual, du kan också hitta manualen här på hemsidan.

Frågor och svar i samband med byte av elmätare

Ökad driftsäkerhet, snabbare felsökning och bättre information

Det är några effekter som kommer att gynna våra kunder när elmätarna byts ut. Här berättar vi mer om det omfattande projektet där Härjeåns kunder får nya elmätare.

Jimmy Börjesson mätarbytesfilm

Frågor och funderingar?

Se fler vanliga frågor och svar eller kontakta oss så hjälper vi dig

Fler vanliga frågor och svar