Stäng

Hitta snabbt

Vanliga söktermer

Varför investera i fiber?

Sammanställning frågor & svar

Det finns många bra anledningar till att investera i fiber

Det behövs ingen fiber. Trådlösa mobila lösningar som 4G och 5G kommer att ersätta fiber.”

Svaret på det är och kommer alltid bli NEJ. För ett fåtal personer, kommer 4G och 5G räcka som livlina ut till internet. Men skulle alla använda 4G och 5G kommer inte kapaciteten i de näten att räcka till. Dessutom är en utbyggnad av 4G/5G fullständigt beroende av att befintliga fibernät finns att tillgå, då otaliga nya master kommer behövas sättas upp för att täckningen i näten skall bli någorlunda godtagbar. Alltså; ingen fiber inget mobilt höghastighetsinternet.

“Parabol och satelliter är bättre än fiber för att leverera TV till fastigheten.”

Med parabol har du ingen möjlighet att se filmer och program när du vill. Åtminstone inte utan ett fungerande internetabonnemang och en TV kopplad mot internet. De flesta säger kanske att detta är onödigt. De som provat säger att de inte förstod hur de tidigare klarade sig utan detta. Du kommer att få ett enormt utbud av kanaler via fiber, det vi har sett än så länge är bara början på en revolution.

Möjligheter att streama mindre event som lokala sportevenemang är tekniskt möjligt via fiber, men är omöjliga att tillgå via satellit . Kanaler med högre bildkvalitet kan bli problematiskt via parabol. Vi har redan idag sett att antalet tv-kanaler på satelliterna krympt i och med starten av HD-sändningar, och nu pratar man om framtida ”4k sändningar”. Detta skulle alltså ytterligare krympa antalet möjliga kanaler per satellit med ungefär tre fjärdedelar. Har man alltså idag 40 kanaler så skulle det bli tio kvar.

Nu finns det även planer på sändningar i ”8k”, då är vi nere i fem kanaler per satellit. Det är dock inga problem alls att få plats med sådana sändningar i fiberkabeln. På satelliter har du ett begränsat antal tillgängliga frekvenser som var och en bara kan hantera en begränsad mängd data.

Fibertråden har en näst intill oändlig kapacitet. Allt som leverantören behöver göra för att i framtiden öka kapaciteten i din uppkoppling är att byta den tranciver som sitter i varje ända av den fibertråd som går till din fastighet. Själva fiberkabeln kommer inte behöva bytas. Med fiber har man också möjlighet att lägga in en fiber till om du vill ansluta fler.

“Du får sämre telefoni med fiber.”

Med fiber har du möjligheten av välja precis den tjänst som du behöver. Ta Skype till exempel. Här finns inga problem med att ringa högupplösta videosamtal, något som är helt omöjligt med en gammal telefon. Med en vanlig telefon kan du ha gruppsamtal med maximalt fem personer. Med fiber så väljer du bara lämplig tjänst och vips så är hundra personer inga problem.

Kvaliteten på vanliga telefonsamtal är på grund av den teknik som används, kraftigt begränsad. Med fiber är det inga problem att uppnå motsvarande CD-kvalitet eller även bättre om man så önskar.

“Fiber är ny teknik och är bara en fluga som kommer gå över och ersättas av ny teknik.”

För det första är fiber inget nytt. De flesta av våra telefonsamtal har redan gått via fiberkablar i snart 30 års tid. “I slutet av 80-talet lade Televerket ut ca 2 000 km fiberoptiska kablar per år, då med hastighet på 565 Mbit/s, vilket gav att 16 000 abonnenter kunde ringa samtidigt i en ledning tjock som en sytråd.”

“Fiber är en miljöfara!”

Precis tvärtom! Vi kan ersätta kopparkablar som har blyhölje, med fiber som är gjort av glas. Glas är ett naturligt ämne som vi tillverkat i flera tusen år. Mängden material, resurser och kostnad som går åt för att tillverka fiberkabel är bara en bråkdel av vad kopparkabeln kostar.

“Det blir dyrare med fiber!”

Nej, men lite beroende på vilka tjänster du väljer att köpa så kommer andelskostnaden att vara intjänad på mellan 3-6 år. Vi kommer däremot garanterat att få se höjningar på tjänster som går via koppar (telefoni/adsl/tv) när kundunderlaget för de här tjänsterna minskar samtidigt som kostnaderna för underhållet av kopparnäten kommer att öka. Vi har redan sett början på detta när Telia höljde priset på Telia bas från 145kr till 165kr. Även ADSL (internet) avgifter har höjts i omgångar.

Ur teknisk synvinkel är alltså fibern oslagbar, men är det ekonomiskt försvarbart?

Som privathushåll har man kanske inte ännu upplevt behovet av bättre datakommunikation. ”ADSL eller internet via kabeltv fungerar tillräckligt bra, TV tar vi emot via Boxer, parabol eller kabeltvnätet, och telefonin har vi löst med både fasta och mobila abonnemang, eller bara mobilabonnemang.” Är det värt att få in en fiberkabel till villan?

Och svaret är JA för de allra flesta! Därför att:

  • det är en långsiktig och prisvärd satsning på fastigheten, jämförbar med installation av värmepump, eller omläggning av taket
  • behovet av digitala tjänster för alla som vistas i fastigheten kommer att öka. Inte bara en dator och en TV-apparat, utan 10-tals apparater vill samtidigt utnyttja bredbandet (många TV-apparater, ljudanläggningar, datorer, surfplattor, smarta telefoner, larm/övervakningsutrustning osv). Och varje apparat vill ha tillgång till mer och mer kapacitetskrävande tjänster som HDTV, hemladdning av filmer, ljudböcker, multimediala kurser online, videosamtal/konferenser med mera. Du och dina gäster behöver inte belasta det mobila bredbandsabonnemanget och urholka månadspotten, eftersom man kör via hemmanätet så ofta man kan.
  • de flesta nätleverantörerna erbjuder finansiering av anslutningsavgiften, och många banker lämnar mycket förmånliga lånevillkor för den här typen av fastighetsinvestering. De har insett betydelsen av fiberanslutningen vid värdering av fastigheten.

Jämför med när elnäten introducerades. Många var övertygade om att de aldrig skulle behöva el i stugan. Det fanns ju vedspis och fotogenlampor och utvecklingen gick framåt – man kunde till och med köpa fotogenkylskåp! Då var det svårt att förutse hur bekvämt och i vissa fall nödvändigt det skulle bli med elektricitet – radiomottagare kopplade upp minsta torp med yttervärlden, tvättmaskinen revolutionerade hushållsarbetet, och sedan 1960-talet har hemmen översvämmats med nya elektriska bekvämligheter, som vi inte förstår hur våra mor- och farföräldrar klarade sig utan.

Just nu pågår ett gigantiskt teknikskifte. Alla experter vet att optisk fiber är det enda framtidssäkra alternativet. Utan fiber kan man inte fullt ut dra nytta av det moderna samhället. Andra tekniker är på väg bort eller kommer bara att fungera som komplement. Framtidens kommunikation kommer att baseras på fiberteknik för fasta anslutningspunkter, och mobila lösningar för att skapa frihet och rörlighet i användandet av digitala tjänster.

Valet är ganska enkelt – blicka framåt och investera i din fastighet!